zöld-S Studio

Főoldal    Bemutatkozás    Kiadványok    Szolgáltatás

Műszaki fejlesztés  PEGMI  Környezetvédelem    Hírek    Hírlevél    Kapcsolat


 

 

VASILEIOS archimandrita

BELÉPÉSI HIMNUSZ - BEMENETI VERS
Liturgia és élet az ortodox egyházban

 

   

VASILEIOS archimandrita
(Stavronikita monostor, Áthosz)
BELÉPÉSI HIMNUSZ - BEMENETI VERS
Liturgia és élet az ortodox egyházban

AJÁNLÁS

A könyvhöz Erdő Péter bíboros, prímás, érsek írt ajánlást. Íme két gondolat:
" ... A szerző úgy vezet be minket a Szent Liturgia gazdagságába és az ikonok ettől elválaszthatatlan világába, hogy keresztény hitünk mélységeit nem csak gondolatilag villantja fel, hanem minden emberi képességünkhöz szól. 
...    ...
Szívből kívánom, hogy segítse elő ez a kötet a keleti kereszténység teológiai gazdagságának megismerését, járuljon hozzá az olvasók hitének emelkedettebbé, ragyogóbbá magával ragadóbbá válásához."

AZ ELŐSZÓBÓL

A Belépési himnusz részben sajátos kérésre íródott. A Szent Hegy, mint ismeretes, komoly fenntartásról tett tanúbizonyságot az „ökumenizmus” irányába, és különösen az Ortodoxia és Róma közötti „dialógus” irányába. Évekkel ezelőtt kérték az áthoszi szóvivőket, hogy fejtsék ki álláspontjukat, és ez az, amit a mostani könyv igyekszik megtenni. Vasileios atya azonban kifejezetten elzárkózott attól, hogy a téma kifejtését a „keresztény egység” témájára korlátozza, tágabban és sajátosan értelmezte a felvetést. Alapvetőbb összefüggésben kell a kérdéseket feltenni: Mi a teológia? Mi az Egyház? Melyek a Szentháromság dogmájának gyakorlati, élő hatásai?
...   ...
A Belépési himnusz (liturgikus fogalommal: Bemeneti vers – ford.) cím rendkívüli módon találó. Mert a szerző nem egyszerűen csak – kívülállóként, elkülönülten – mutat rá, a Szent Városra, hanem kézen fog minket, és szinte minden oldalon azt mondja: LÉPJETEK BE!"
Kallistos, Diokleia püspöke

A MAGYAR KIADÁS ELÉ

"... Az angol cím (Hymn of Entry) sugallta a magyart, de természetesen mindkettő – az angol és a magyar – közel van az eredeti, göröghöz, Eisodikon (eisodos = belépés, bevonulás). A bizánci szertartású liturgiában találkozunk a bemeneti vers fogalommal, illetve a Kisbemenettel és a Nagybemenettel. Ezt szemlélteti a borítón látható kép. A bemeneti vers az elsőhöz, a Kisbemenethez kapcsolódik. 
A szerző célja valóban az, hogy bevezesse az olvasót a bizánci szertartású (itt ortodox néven jelzett) egyház liturgiájába és életébe, amelyek – ha komolyan tanulmányozzuk mindkettőt – láthatjuk, összefüggenek.

 

            A könyv bolti ára (2021-ben): 3180 Ft.

 

 

 

Unio  *  Communio *  Communicatio

Egység  *  Közösség *  Kapcsolatteremtés

© zöld-S Studio

Készült: 2001. június 30.                                                   *                                                  Frissítés: 2021. május 17.